Proiectul

“Minorities Film Festival”, proiect finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.
Programul PA7/RO13 -: Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”
Promotor de proiect: Asociatia Culturala Metropolis.
Partener: Muzeul Intercultural Oslo.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 945.154,46 lei, din care, valoarea eligibilă nerambursabilă este de 850.639,01 lei, iar valoarea contribuţiei eligibile a Promotorului de proiect de 94.515,45 lei.

Obiectiv general:

Sporirea intelegerii identitatilor culturale ale minoritatilor din Romania, inclusiv a minoritatii rome, prin crearea unui eveniment cultural de interes national pe baza filmelor cu tematica etnoculturala care vor promova valorile si traditiile minoritatilor romanesti in randul participantilor, crescand si accesul publicului general la elementele culturale intangibile ale minoritatilor, public atat din Romania cat si din Norvegia.

Obiective specifice:

Os1: Cresterea numarului evenimentelor culturale care promoveaza diversitatea culturala cu inca 5 evenimente (4 evenimente diferite din Romania – Bucuresti; Timisoara; Constanta si Targu Mures si un eveniment in Norvegia – Oslo)

Os2: Cresterea numarului de persoane consumatoare de cultura cu inca 27600.

Os3: Intensificarea dialogului intercultural, in special pe tema culturii minoritatilor din Romania, prin accesul la un forum dedicat.

Os4: Consolidarea relatiei bilaterale intre Asociatia Culturala Metropolis – Romania si Interkulturelt Museum – Norvegia in organizarea evenimentului cultural international

Os5: Cresterea numarului de productii de scurt metraj cu tematica etnoculturala prin organizarea concursului care va avea cel putin 50 de filme scurte

Activităţi şi rezultate:

Identificarea, cercetarea si documentarea filmelor cu tematici etnoculturale ale minoritatilor din Romania
a). Participarea la festivalurile de film de la Cannes si Berlin pentru a intalni producători și regizori in vederea obținerii celor mai bune filme cu tematica etnoculturala
b). Cercetarea bazelor de date nationale si internationale cu filme pentru identificarea de filme pentru “Minorities Film Festival”
c) Crearea unui catalog online cu filmele identificate cu tematica etnoculturala a minoritatilor din Romania
REZULTATE:
– 1 catalog online cu filme cu tematica etnoculturala (filme cu si despre minoritati din Romania si filme cu tematica etnoculturala norvegiana)

Workshop de bune practici cu Interkulturelt Museum (bune practici norvegiene pentru dezvoltarea de evenimente/festivaluri culturale de calitate in Romania)
a). Organizare workshop online pentru membrii si colaboratorii Asociatiei Culturale Metropolis
b) Elaborarea ghidului de bune practici – experiente norvegiene in organizarea evenimentelor culturale
Rezultat:
– 1 ghid bune practici

Masa rotunda in Oslo (schimb de bune practici – tematica: „Cultura Roma – Caracteristici distinctive)
Rezultate:
– Promovarea culturii rome in Norvegia;
– Cresterea cunostintelor detinute de membrii partenerului norvegian.

Organizarea “Minorities Film Festival”
A Stabilirea locatiilor si programului de desfasurare a evenimentelor
B Organizarea competitiei de filme de scurtmetraj cu tematica etnoculturala
a) Stabilirea criteriilor pentru inscrierea in concurs
b) Promovarea concursului
c) Dezvoltarea platformei online pentru inscrierea filmelor de scurtmetraj
d) Inregistrarea in competitie
e) Jurizarea filmelor
C Desfasurarea evenimentelor „Minorities Film Festival”
a) Proiectarea filmelor de lungmetraj in cadrul festivalului in Romania (4 orase, cat 6 zile per eveniment)
b) Prezentarea filmelor de scurtmetraj castigatoare ale competitiei in cadrul festivalului (locurile 1-3 si 3 mentiuni)
c) Proiectarea filmelor de lungmetraj in cadrul festivalului in Norvegia (6 zile de proiectii)
d) Organizarea forumului pentru sporirea dialogului intercultural pe site-ul asociatiei si propunerea de subiecte cu tematica etnoculturala pe baza elementelor din filmele prezentate la evenimente.
Rezultate:
– 5 evenimente culturale noi
– 1 baza de date cu filme de scurtmetraj cu si despre minoritati
– 6 filme de scurtmetraj cu tematica etnoculturala (castigatoare ale concursului) prezentate in cadrul evenimentelor
– 6 filme de lungmetraj cu tematica etnoculturala prezentate in cadrul evenimentelor

PROMOTORUL DE PROIECT – ASOCIAŢIA CULTURALĂ METROPOLIS

Asociatia Culturala Metropolis a fost infiintata in Ianuarie 2011.
Scopul asociatiei este de a promova si sustine actul cultural, sub toate manifestarile sale, adresandu-se domeniului muzical si cinematografic, prin identificarea, initierea, proiectarea, sustinerea si derularea unor proiecte si programe cu impact cultural si social care sa contribuie la afirmarea valorilor culturale romanesti si universale, precum si prin sprijinirea si implicarea a cat mai multor artisti in activitatile culturale, atat in tara cat si in strainatate.
Printre activitatile principale ale organizatiei se numara:
– Promovarea initiativelor in domeniul cultural. Inca de la infiintare, asociatia a organizat evenimente culturale de amploare cu audiente de mii de persoane. Printre acestea amintim Balkanik Arts & Culture Festival, KINOdiseea, Caravana Metropolis.
– Organizarea de manifestari artistice, seminarii, workshopuri, dezbateri, think tank, tabere de creatie, festivaluri in beneficiul unui numar cat mai mare de auditori, atat din tara cat si din strainatate.
– Crearea mediului propice pentru expunerea valorilor culturale romanesti, in special in domeniul filmului, muzicii, teatrului.
– Sprijinirea procesului de formare profesionala a artistilor si persoanelor implicate in cultura.
– Editarea si tiparirea de materiale culturale, carti, publicatii, cataloage, ziare, si alte materiale pe suport clasic sau neconventional in scopul popularizarii, valorizarii evenimentelor culturale si alte actiuni in acest domeniu.
– Realizarea unor actiuni de cercetare stiintifica in domeniul culturii.

DESPRE PARTENER

Muzeul Intercultural face parte din complexul muzeal numit si Muzeul Oslo care a fost înființat în anul 2006, prin fuziunea Muzeului orașului Oslo cu Muzeul Teatrului și Muzeul Intercultural. Muzeul are drept scop principal diseminarea cunostintelor despre istoria orasului Oslo, procesul de dezvoltare a acestuia, viata cetatenilor si conditiile de viata de-a lungul timpului, multiculturalitatea societatii, migratia in Norvegia, cultura urbana si istoria teatrului norvegian.
Interkulturelt Museum a fost început în 1990 de către Bente Guro Møller și are drept scop promovarea înțelegerii și respectului pentru diversitatea culturală. Activitatile principale ale Muzeului Intercultural sunt de organizare de expoziții culturale, atât arta istorica cat și arta contemporana, de a face cercetare, având grijă de colecția noastră, de a organiza dezbateri și workshop-uri. Toate activitatile au ca tematica principala multiculturalitatea.
În galeria de la primul etaj a Interkulturelt Museum exista o expoziție permanentă cu accent pe imigrație și schimbările culturale în societatea norvegiană. Galeria de artă prezintă opere relevante ale artiștilor proveniti din familii de imigranți. În celelalte galerii sunt gazduite diferite expozitii despre arta, cultura și tradiții. În plus, se organizează seminarii culturale, concerte, conferințe etc.

Parteneri

Titlul proiectului: "Minorities Film Festival". Promotor de Proiect: Asociația Culturală Metropolis. Proiect finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 "Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european", contract de finanțare nr. PA17RO13/LP3/27.11.2014, număr de identificare LP12/04.04.2014..

© 2015 Asociatia Culturala Metropolis